Centar za sportsku medicinu i programiranu rehabilitaciju Diomed idejno je zamišljen 2004. godine. Ideja je potekla iz dugogodišnjeg rada prof.dr.sc. Jadranke Tocilj, stručnjakinje na području fiziologije napora i funkcije disanja te višegodišnje voditeljice pulmološkog laboratorija u KBC Firule,Split. Godine 2005.  pokrenut je projekt kroz državnu tvrtku za financiranje tehnološko i idejno naprednih tržišnih ideja BICRO d.d.. Pokretanju programa prethodila je evaluacija same ideje te psihološko testiranje učesnika. Od samog osnivanja istoimenu tvrtku vodi Zoran Tocilj kao direktor.

 

U cilju što kvalitetnijeg pružanja uluge, povezali smo se sa stručnjacima iz regije te je otvorena suradnja s dr. Brankom Ninčevićem, specijalistom sportske medicine. U prostoru na Gripama otvoren je laboratorij s kompletnom dijagnostikom plućne funkcije i fiziologije napora, jedini takav u regiji.  Visoki stupanj opremljenosti, stalna ulaganja i visoko educirani stručnjaci po kvaliteti usluge, svrstaju nas u sam vrh u regiji.

 

Kroz naš rad surađivali smo s nizom vrhunskih sportaša ne samo iz Splita, već  i iz cijele regije. Od samih početaka pokušavamo sportu i sportašima biti na usluzi. Cijena sportskog pregleda te niz usluga koje se izvrše kao dio pregleda, daleko su ispod tržišne cijene te najniže u Hrvatskoj. Sve to radimo kako bi iskreno brinuli o zdravlju naših sportaša i djece koja se počinju baviti sportom. Isto je prepoznato od strane sportaša iz naše županije pa i šire te nam često dolaze sportaši iz Zagreba, Rijeke, Dubrovnika te BiH. Vodimo zdravstvene kartone preko 20000 osoba te smo kroz dosadašnji rad obavili preko 100 000 raznih pregleda. Pomagali smo većini splitskih olimpijaca od 2005. godine te nizu profesionalnih sportaša. Brzom i kvalitetnom sanacijom ozljeda i adekvatnom rehabilitacijom dobili smo povjerenje i nekih od naših nogometnih reprezentativaca.Sve navedeno traži od nas da kontinuirano radimo na edukaciji i unapređenju opreme kako bi poboljšali kvalitetu usluge.
 
 
Trenutna dijagnostička statistika:
 
17% osoba s značajno smanjenom plućnom funkcijom
5-6% ventolin pozitivnih osoba s značajnim oštećenjem plućne funkcije
7-9% sportskih anemija
2-3% privremeno nesposobnih(uglavnom radi sportskih anemija, srčanih aritmija uzrokovanih anemijama i sl.), 
1-2% osoba kojima je bila potrebna kardiološka dopuna (U Centru obavljena kompletna kardiološka obrada)
0.1% osoba koje treniraju na vlastitu odgovornost odnosno moraju biti pod strogim zdravstvenim praćenjem (WPW sindrom, Long QT sindrom i sl.)
0.06% trajno nesposobne (tj. osobe kojima je zdravlje izravno ugroženo bavljenjem sportom) je bilo 12 osoba u dobi od 17 do 32 godine
 
*statistika  pokazuje postotak problema od ukupnog broja pregledanih osoba
 
Go to top