Testosteron je najvažniji andogren (androgeni-hormoni koji reguliraju spolni razvoj kod muškaraca). Steroidne je građe, sintetizira se iz kolesterola i topljiv je u mastima,  što znači da prolazi staničnu membranu i ulazi u jezgru stanice. U jezgri stanice aktivira dijelove DNK, a time i sintezu proteina. U muškaraca je na vrhuncu u 30-im godinama (21nmol/L) pa sve do 50-ih, a potom njegova razina u organizmu počinje opadati. U žena možemo pronaći testosteron, ali u značajno nižim količinama (20puta nižim cca 1nmol/L).

Opširnije:TESTOSTERON

Kronični umor očituje se slabošću, malaksalošću i umorom već od samog jutra. Bol i slabost mišića, grčevi u vratu i leđima te nemogućnost izvođenja imalo složenije fizičke aktivnosti, česta su posljedica kroničnog umora. Uzroci mogu biti razni, od infektivnih bolesti poput mononukleoze ili kao posljedica neuroloških bolesti poput multiple skleroze. Osim patoloških stanja kronični umor može biti i posljedica gubitka ravnoteže u organizmu (homeostaze) zbog nedostatka sna, metaboličkog disbalansa, poremećaja prehrane ili nedostatka vitamina.

Opširnije:Kronični umor

Željezo (Fe) je osnovni element potreban za stvaranje spojeva odgovornih za prijenos kisika unutar organizma, kako u krvi (hemoglobin), tako i u tkivima (mioglobin). Sportski napori uzrokuju visoku potrošnju kisika, a nedostatak kisika uzrokuje stvaranje štetnih kiselih spojeva i dovodi do pretreniranosti, umora i ozljeda. Stoga je željezo, kao prijenosnik kisika u organizmu, izuzetno važno za sportaše.

Opširnije:ANEMIJA uzrokovana deficitom željeza: Unos željeza kroz hranu

Infektivnu mononukleozu uzrokuju dva virusa Epstein-Barr virus (EBV) i Citomegalovirus (CMV). Infekciju EBV virusom tijekom svog života doživi oko 90% pučanstva, a CMV-om oko 50%. Većina infekcija prođe asimptomatski ili sa veoma blagim simptomima vrućice i umora, ali kod određenog broja ljudi razvije se infektivna mononukleoza. Najčešće se prenose oralnim putem pa se stoga mononukleoza i zove bolest poljupca. Virusi napadaju stanice domaćina, EBV napada limfocite B, a CMV limfocite i razne organe. Infektivna mononukleoza se očituje vrućicom, slabošću, izraženim umorom, upalom ždrijela, povećanim limfnim čvorovima, hepatomegalijom (uvećana jetra) i splenomegalijom (uvećana slezena). 

Opširnije:Infektivna mononukleoza i planiranje treninga

Go to top