Inhalacijska terapija

Kisik je izuzetno važan element bez kojeg je život neodrživ. Većina sustava regulacije i autoregulacije je podređeno upravo adekvatnom sustavu prijenosa i dostave kisika svakoj stanici. Kisik je nužan za neprekidno stvaranje energije u organizmu (aerobni metabolizam). Mogućnosti stvaranja energije bez prisustva kisika (anaerobni metabolizam) su veoma ograničene, svega na par minuta, a za neke organe poput mozga još i kraće.

Opširnije:TERAPIJA KISIKOM

Prilikom disanja zrak kroz pluća prolazi kroz „cijevi“  tj. bronhe. Bronhi se granaju u bronhiole sve dalje do alveola, gdje se odvija izmjena plinova (kisik ulazi u krv, a CO2 izlazi iz krvi). Oko bronha postoji sloj (glatkih) mišića koji svojom kontrakcijom mogu suziti promjer bronha. Suženjem zrak „teže“ prolazi kroz bronhe te dolazi do otežanog disanja. U takvom stanju disanje bude „zvučno“, ponekad sa „zviždanjem“ te osjećajem nedostatka zraka (dispnejom). Takav poremećaj disanja zovemo opstrukcijske smetnje pluća. Teški oblik opstrukcije nazivamo asmtom.

Opširnije:VENTOLIN TEST

    Ljudski organizam energiju može proizvoditi na dva načina: aerobno (uz potrošnju risika) i anaerobno (bez potrošnje kisika). Normalni način proizvodnje energije je aerobni, ali u vrijeme povećane potražnje za energijom do mišićnih stanica ne može doprijeti dovoljno kisika te se dio energije proizvodi anaerobno. Nusprodukt takve proizvodnje su laktati. Laktati iz stanice difuziraju u vensku krv te se raznose po organizmu, gdje ih primarno metabolizira jetra , a u naporu i srce.Osim za vrijeme visokog napora, laktati se stvaraju u nizu stanja kao posljedica nervoze i stresa, pušenja, anemije, slabijeg krvotoka, oštećenja pluća, srca te raznih mitohondrijalnih bolesti. Visoki laktati se ispoljavaju kao  kronični umor, malaksalost, grčevi ekstremiteta te povraćanje a povezuju se i s predinfarktnim stanjem.

Opširnije:LAKTATI

Trigliceridi su esteri alkohola glicerola i masnih kiselina. Osnovna funkcija triglicerida je transport masti između masnih stanica (adipocita) i jetre odnosno mišića. Povišena razina triglicerida u krvi (uz kolesterol, povišen šećer i pušenje)  jedan je od rizičnih čimbenika pri nastanku ateroskleroze.


 

Trigliceridi u krvi


 

Test se izvodi veoma jednostavno, za analizu je dovoljna kap krvi. Na posebno izrađenu traku s reagensima nakapa se kap krvi te se traka umetne u aparat. Nakon 180 sekundi aparat veoma precizno očita razinu kolesterola u krvi. Izuzezno jednostavan i brz način kontrole kolesterola u krvi u sklopu kontrole terapije i prevencije aterosklerotskih promjena.

 

Vrijeme potrebno za test: 5min
Rezultati: odmah
Pouzdanost testa: veoma visoka (komparacija s drugim testovima daje 99% preklapanje rezultata)
Invazivnost/neugodnost:  vađenje krvi (ubod iz prsta, može se vaditi i iz vene)
Minimalna dob za test: nema
Preporučena kontrola: jedan do dva puta godišnje

 

Neki od poremećaja koji se mogu otkriti:

Hiperkolesterolemija
Neadekvatna prehrana (nizak kolesterol)
i sl.

Go to top